Onze varkens
Van 2013 tot en met 2023 hebben we varkens gehouden. Eerst bij Boerderij de Hooilanden en later op de Grintweg in Wageningen. De varkens hadden veel buitenruimte en werden gevoerd met vegetarisch snijafval uit onze keuken, eikels, het onverkoopbare groente en fruit uit de biologische winkel Kardoen uit Bennekom en bierbostel van Stadsbrouwerij Wageningen. Dit zijn de resten die overblijven na het brouwproces.
We hebben een aantal jaar Bonte Bentheimers gehad en later Mangalica en Piétrain biggen.
Natuurlijk staan deze varkens ook bij ons op het menu. De koppen en de pootjes gaan in de soepen en stoofpotten. De procureur en ribstukken worden geroosterd als onderdeel van een feestmaal.
De hammen worden gezouten en gedroogd, het buikspek gerookt en van de voorpoten en kinnebakken maken we verse en gedroogde chorizo, sobrasada en butifarra. Ook de organen gaan niet verloren: van de lever, tong, hart en nieren maken we Bull Catalan en van de koppen en bloed bloedworst.
Sinds dit jaar kopen we steeds een geslacht varken bij Buitengewone Varkens van Cas den Boer en Josse Haarhuis die verspreid over Nederland op een bijzonder duurzame en diervriendelijke manier varkens houden.
Onze worst wordt ook verkocht bij Lena’s Kaaswinkeltje in Wageningen en speciaal voor de marktslager Lex van de Straat maken we Butifarra van wild zwijn en hert.