Olijfolie

In de Mediterrane keuken wordt heel veel olijfolie gebruikt. De koudgeperste Extra Vierge olie voor de sauzen en als dressing en de meer geraffineerde olie om te bakken.

Op zoek naar een lekkere olie kwamen we in Portugal terecht. Bij de Nederlandse Marije Passos die in de buurt van Coimbra met haar familie een prachtige olijfboomgaard en restaurant heeft. Zie hier haar verhaal.

De olijven worden met de hand geplukt en na het oogsten binnen 24 uur naar de pers gebracht waar ze op lage temperatuur (25°C) geperst worden. De olie wordt verpakt in recyclebare zakken in dozen. Dit geeft de minste milieubelasting en omdat er geen zuurstof bij komt is de kwaliteit gewaarborgd. Een keer per jaar wordt de olie per zeilschip, “De Gallant” naar Nederland vervoerd. Dit om de milieu-impact zo laag mogelijk te houden. In augustus (als het weer meezit) komt er weer een lading met het zeilschip “De Gallant” aan in Scheveningen.

Onze klanten kunnen bij ons in de keuken een fles olie tappen.