Eclade de Moules
Eclade de Moules, een heerlijk gerecht uit Charente Maritime.
Mosselen gegaard door een vuurtje van dennennaalden. De mosselen krijgen hierdoor een heerlijke rooksmaak.
Zet de mosselen rechtop, met de ronde brede kant naar beneden en met de smalle puntige kant naar boven. Rangschik alle mosselen tegen elkaar aan in de vorm van een grote cirkel. We hebben het hier in een grote pan met gaatjes in de bodem gedaan maar op een houten plank werkt beter. De mosselen openen zich dan makkelijker. Sla een spijker in het midden van de plank en zet hier mosselen tegenaan.
Bedek de mosselen met de dennennaalden en steek de dennennaalden in brand. Controleer nadat de dennennaalden zijn opgebrand of de mosselen in het midden ook geopend zijn. Zo niet, bedek dan het midden van de cirkel opnieuw met dennennaalden (denk erom, niet aan zijkanten, die mosselen zijn zeker geopend!) en steek ze in brand. Blaas alle as weg. De mosselen zijn nu open en kunnen gegeten worden.
Op de foto’s hebben we hier een pan gebruikt om kastanjes te roosteren. Door de gaatjes in de boden kon het vocht samen met de as weglopen.